Kiusaukset elämässä



Kahden kuninkaan jälkeen hyppään opetuslapseuskoulussa eteenpäin ison loikan ja palaan jälleen takaisin. Kiusaukset ketjuttuvat mielessäni kahden kuninkaan opetukseen pienellä saumalla. Opetus kiusauksista ja niiden merkityksistä toi minulle sellaisen rauhan ja vapautuksen, jota en ole kokenut vielä kertaakaan uskossa ollessani. Olen ollut kiusauksista aina yhtä ahdistunut, hädissäni ja tuominnut itseäni. Kysellyt miksi olen niin heikko? Opetuslapseuskoulussa kuvattiin kiusauksia linnuiksi jotka lentelevät pään yläpuolella, mutta eihän kukaan oikeasti tahdo, että ne tekisivät pesän pään päälle? Vapautus tulee, kun tunnustan, että kiusauksia on ja niiden kanssa eletään.

Jumalan lapset lankeavat enimmäkseen neljään syntiin, joita ovat seksi, katkeruus ja viha, hengellinen ylpeys ja rahanhimo. Kun kairaan kovaa ja jäistä sydäntäni urakalla, totean, että minä olen langennut niihin kaikkiin. Enhän minä ainakaan ole tuollainen, ajattelen ja sorrun hengelliseen ylpeyteen ja oman hyvyyteni taputteluun. Taivas on kuitenkin nöyriä varten. Vaan ei liian nöyriä. Eli ympäri käydään yhteen tullaan. Uskovan elämä on jatkuvaa kilvoittelemista. Oman tilansa ymmärtäminen on siksi oleellisen tärkeää opetuslapsena elämisessä. Raamattu sanoo ylpistymistä paisumiseksi. Minä olen paisunut usein sekä hengellisesti että fyysisestikin.

Synti on opetuslapsen suurin vihollinen. Synti johtaa kapinaan ja pois Jumalan suunnitelmasta. Saatana yrittää kaikin keinoin vastustaa Jumalan suunnitelmia. Tehdessämme syntiä olemme Jumalan kanssa eri puolella. Synti tapahtuu kuitenkin tahtomaailmassa, ei vain tunnemaailmassa. Tahto ja halu ovat eri asioita. Ihmisellä on kaikenlaisia haluja, joiden ei tarvitse johtaan mihinkään. Halu syntiin pyrkii hallitsemaan. Tahto taas tarkoittaa valintaa. Halu eli kiusaus muuttuu synniksi silloin, kun sen hyväksyy mielessään, lankeaa, tekee ehkä jo jotain suunnitelmia sen toteuttamiseksi. Sen jälkeen teko on vain askeleen päässä, se odottaa oikeaa hetkeä. Kun synnin on hyväksynyt mielessään, sydän paatuu. Kiusaus, himo, ei siis yksin ole synti, vaan ihmisen elämään luonnollisesti kuuluva. Niitä tulee ja menee ja sen vuoksi on tärkeää hahmottaa niistä synnin tekemiseen johtava polku. Synnit kun ovat niin salakavalia.

Rahanhimo on kaiken pahan alku ja juuri, sanoo Raamattu. Rahanhimo muuttuu synniksi, kun se menee Jeesuksen edelle. Se voi vaivata sekä köyhiä että rikkaita. Turva ihmisellä tulisi olla Jumalassa, ei lompakossa. Köyhyys tai rikkaus ei ole yksinään merkki siitä elääkö Jumalan tahdossa vaan kysymys on väärästä suhtautumisesta rahaan.

Seksuaalinen lankeemus voi tehdä ihmisen nopeasti toimintakyvyttömäksi ja jopa sokeaksi. Maailma on seksuaalisesti ylivirittynyt ja se helposti ympäröi meidät. Pornoteollisuus vaanii meitä, kuin haukka kiertelee saaliinsa ympärillä. Seksi on Jumalan lahja ja sen kanssa tulee elää Jumalan tahdon mukaisesti. Seksuaalisuuden kieltämisessä, kuten muissakin synneissä, voi kuitenkin joutua lain alle. Itse olen joutunut ja joudun suurimmat kilvoitteluni käymään tällä alueella. Täytyy vain yrittää levätä luottaen Jumalan armoon. Uskon siihen, mitä lähemmäs kasvan Jumalan yhteyteen, sitä enemmän tajuan oman vajavuuteni ja tulen Jumalan armosta ja rakkaudesta tarvitsevaksi ja riippuvaiseksi kokoaikaisesti.

Kiusaus on mielihalua ja houkutusta jotain kiellettyä tai sopimatonta kohtaan. Raamattu ei opeta pyytämään kiusausta anteeksi eli herkkää ihmistä ei pidä sellaisella ahdistaa. Olen itse ahdistanut itseäni niiden anteeksipyytelyllä vuosikausia. Kenties olen saanut väärää opetusta tai olen ymmärtänyt väärin. Kiusaukset täytyy kuitenkin ottaa vakavasti ja niille ei saa antaa mahdollisuutta elää. Uskon, että Jeesus antaa voimaa kilvoitella kiusauksia vastaan, koska hänen verensä puhdistaa. Itseäni on auttanut viime aikoina Sanan parissa oleminen. Se virkistää ahdistunutta sydäntäni. Tärkeintä on olla avoin omalle sydämelle ja pitää omatunto puhtaana. Siten on helpompi olla rauhassa Jeesuksen kanssa. Tällaisia opin tästä luennosta. Kuten sanoin, monet lukot aukesivat. Kilvoittelusta huolimatta, elämä tuntuu rahtusen helpommalta. Etenkin jos elää jatkuvassa rukouksessa.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Siunauksia syvyydestä

Puhuuko Jumala minulle?

auringon, tuulen, myrskyn, helteen ja tummien pilvien päivät